Groepscentrum Permanente Vorming
printpdf
Home » Opleidingen » Lerarenopleiding » Voor leerkrachten kleuteronderwijs » Specifieke vakkennis in LO - Stap- en loopfietstraining voor kleuters

Specifieke vakkennis in LO - Stap- en loopfietstraining voor kleuters

Situering

In deze opleiding gaan we dieper in op de ontwikkeling van de zintuigen (horen en zien), de motoriek (vertrekken, stoppen, bochten maken, sturen,…) en het evenwicht.

Dat is de basis die kinderen nodig hebben om zich veilig in het verkeer te begeven.
We kiezen er bewust voor om te leren fietsen met een loopfiets.

Onze handleiding Loopfietsbrevet kunnen kleuterleerkrachten hierbij als leidraad gebruiken.

Programma

Na deze korte theoretische uiteenzetting gaan we praktisch aan de slag. Je maakt kennis met een uitgebreid aanbod aan bewegingsspelen in functie van verkeersopvoeding.

Met de ganse groep doen we activiteiten waarmee we evenwicht en reactiesnelheid oefenen, geluiden lokaliseren en alle andere facetten van de psychomotorische ontwikkeling bij kleuters stimuleren.

We doen de spelletjes in opbouwende moeilijkheidsgraad, zodat je vanaf de 1ste tot de 3de kleuterklas ontwikkelingsgericht aan de slag kunt. We reiken je tools aan om met je kleuters, hand in hand, een veilige voetgangerstraining in het verkeer kunt ontwikkelen. Met eenvoudig stuurvaardigheidsmateriaal leer je ook hoe je lessen met loopfietsen kunt organiseren om finaal een loopfietsbrevetje uit te reiken.

Docent

Paul Michielsen, projectmedewerker Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Bijlage(n)

download Brochure