Groepscentrum Permanente Vorming
printpdf
Home » Opleidingen » Sociaal-agogisch werk » Opvoeding - relaties - gezin » Hooggevoelige kinderen opvoeden en kinderen hooggevoelig opvoeden

Prijs: € 100 (incl. BTW)

Leermoment(en):

21 en 28 april 2017, telkens van 9.30 tot 16 uur.

Code: HIG/Hooggevoelig

Hooggevoelige kinderen opvoeden en kinderen hooggevoelig opvoeden

Situering

Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op, staan we bloot aan allerlei prikkels, die we waarnemen met al onze zintuigen. Hooggevoelige personen zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. In combinatie met onze snelle, prestatiegerichte maatschappij hebben hooggevoelige personen meer dan gemiddeld tijd nodig om deze indrukken te verwerken. Dikwijls zijn zij zich daarvan niet bewust. Of ze krijgen de kans niet.

Als gevolg daarvan raken zij over hun toeren, geïrriteerd of oververmoeid. Hooggevoelige kinderen kunnen als gevolg hiervan gedrags- of leerproblemen ontwikkelen. Hooggevoelige volwassenen zijn meer vatbaar voor stressgerelateerde ziektes wanneer ze onvoldoende rekening houden met hun hooggevoeligheid.

Programma

Tijdens deze tweedaagse bijscholing gaan we op zoek naar wat hooggevoeligheid betekent, zowel voor kinderen en jongeren als voor de volwassenen die hen begeleiden.

Hoe kan je een hooggevoelig kind herkennen? Wat zijn signalen van overprikkeling en hoe kan je dit voorkomen? Hoe kan je als opvoeder of gezinsbegeleider je eigen hooggevoeligheid (h)erkennen en positief inzetten in zorgen voor een ander, en tegelijkertijd ook zorgen voor jezelf?

Daarnaast krijg je tips mee om als professionele hulpverlener de omgang met collega’s te optimaliseren en beter te functioneren tijdens overweldigende werksituaties.

Docent

Linda T'Kindt, bachelor in de Gezinswetenschappen, life coach, en kindercoach, schreef samen met Ilse Van den Daele, de voorzitter van HSP Vlaanderen, het boek 'Mijn kind is hooggevoelig, wegwijzer voor ouders, leerkrachten en hulpverleners', uitgeverij Lannoo (2011).

Doelgroep

Professionele begeleiders en/of collega's in die rol (opvoeders, leerkrachten, gezinsbegeleiders).

Meer informatie

http://www.hig.be/node/506