Groepscentrum Permanente Vorming
printpdf
Home » Opleidingen » Lerarenopleiding » Voor leerkrachten kleuteronderwijs » Schoolontwikkeling met stip op 1!

Schoolontwikkeling met stip op 1!

Schoolontwikkeling op 1!

Als leraar en als schoolteam wil je de werking van je school voortdurend verbeteren. Scholen zijn echter complexe organisaties geworden. De schoolontwikkelaar houdt de vinger aan de pols bij onderwijsontwikkelingen en neemt collega's mee op sleeptouw om veranderingen vorm te geven in de eigen praktijk.  

Opleiding Schoolontwikkeling

De schoolontwikkelaar is een mentor, een coach en de motor van vernieuwingsprocessen in diverse onderwijscontexten. Samen met collega's en directie bewaakt en begeleidt hij/zij mee het proces van kwaliteitsvol onderwijs door vanzelfsprekendheden in vraag te stellen, opties te onderzoeken en oplossingen uit te werken, om zo de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Benieuwd naar hoe dat werkt? Onze afstuderende studenten vertellen jou graag hun verhaal! We willen je in een gemoedelijke sfeer en op een toegankelijke manier inwijden in het werk van een schoolontwikkelaar.

Kim: “Door mijn beleidsfunctie heb ik de smaak te pakken gekregen om samen school te maken. Om dit goed te doen, koos ik voor de opleiding Schoolontwikkeling. Daar heb ik geleerd om op zoek te gaan naar mogelijkheden tot vernieuwing binnen onze school en deze ook waar te maken.”

Annemie: “Ik werk in een creatief team dat open staat voor vernieuwingen. Tijdens de banaba Schoolontwikkeling heb ik geleerd om deze vernieuwingen in goede banen te leiden en doelgericht aan te pakken. Ik ben nu klaar om innovaties te implementeren in onze opleiding". 

Peggy: “Wetende dat scholen meer autonomie krijgen om te ontwikkelen en te vernieuwen, heb ik gezocht naar de nodige kennis om dit te ondersteunen. De banaba Schoolontwikkeling heeft mij de inzichten aangeboden om mensen en teams te ondersteunen in hun groeiproces om kwaliteitsvol onderwijs te bieden.”

De stip biedt onderwijzend Vlaanderen de kans om geïnspireerd te worden door schoolontwikkelaars.  

Sprekers

Peggy van der Heyden, mentorcoach van een scholengemeenschap, gaat op zoek naar de positieve groepsdynamiek om in te zetten in functie van co-teaching. Binnen het traject  van Flanders Energy ‘Scholen slim organiseren’, is de beslissing genomen om meer in te zetten op co-teaching. Voor een bestaand team is het geen evidentie om hiermee aan de slag te gaan. Peggy maakt gebruik van de kernkwadranten van Offman en de teamrollen van Belbin om de groepsdynamiek te versterken.

Kim Verzeele, zorgcoördinator en beleidsondersteuner in de Vrije Lagere School Lede, vindt een drijfveer in het creëren van een zorgvisie met haar team. De nood aan structuur en éénduidigheid hebben haar uitgedaagd om te evalueren wat er al is en te dromen over wat de visie kan zijn. Samen antwoorden zoeken op vragen als: “Waarom bestaan wij? Waarheen gaan wij? Waarvoor staan wij? Waarin blinken wij uit?”. Zo kom je samen tot een gedragen zorgvisie.

Annemie Natens, praktijklector aan de opleiding Kleuteronderwijs Odisee, heeft ontdekt dat de mindset van studenten van belang is, in functie van hun persoonlijke groei. Ze wou weten of gericht en waarderend feedback geven een belangrijke tool is om motiverend te werken. Waarderen betekent zien en werken met ‘dat wat er is’ en ‘dat wat goed zit’, maar ook negatieve aspecten van de situatie krijgen dan een plaats. Wat zou de ervaring van studenten en docenten hierbij zijn?

Via deze verhalen kan je kennismaken met de taak van een schoolontwikkelaar, en krijg je misschien ook zelf zin om de opleiding te volgen. Of misschien ken je iemand die geïnteresseerd zou zijn! Je kan die middag dan ook info vragen.

Deze studienamiddag wordt georganiseerd door de banaba Schoolontwikkeling.
Meer info op www.odisee.be/schoolontwikkeling.

*De titel en het concept van deze studienamiddag zijn gebaseerd op het tv-programma ‘De stip’.

Programma

13u-13u30: Onthaal

13u30-13u45: Welkom

13u45-16u15: Interactieve presentaties van afstuderende schoolontwikkelaars.

16u15-16u45: Afronding en mogelijkheid tot kennismaken, napraten met docenten en studenten

Praktische informatie

Wanneer?

Woensdag 17 mei 2017 van 13u tot 16u45.

Waar?

De studienamiddag vindt plaats in het Groepscentrum Permanente vorming, Warmoesberg 15, 1000 Brussel (op wandelafstand van het Centraal station)

Inschrijven

Deelname is gratis, maar om organisatorische redenen vragen we wel om voor 10 mei 2017 in te schrijven.

Bijlage(n)

download Brochure