Groepscentrum Permanente Vorming
printpdf
Home » Opleidingen » Gezondheidszorg » Hulpverleners en paramedici » Podotherapie - Brussel

Podotherapie - Brussel

Situering

De permanente vorming Podotherapie leidt je op tot (verpleegkundig) gespecialiseerd voetverzorger-pedicure. Alle medische, paramedische en podotherapeutische aspecten van diabetes en van andere voetaandoeningen komen aan bod.

Een gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de preventie en verzorging van huid- en nagelaandoeningen en het voorkomen van verdere voetaandoeningen door gebruik te maken van hulpmiddelen.

Men verzorgt en behandelt op niet invasieve wijze huidaandoeningen zoals eelt, eeltpitten, likdoorns, kloven en andere pijnlijke huidaandoeningen.

Alsook verzorgt en behandelt men op niet invasieve wijze nagelaandoeningen zoals ingegroeide nagels, schijn-ingroei, mycose(schimmel)nagels, verdikte nagels en andere pijnlijke nagelaandoeningen.

Professionele adviesverlening over goed en aangepast schoeisel, optimale voethygiëne/huid- en nagelverzorging. Voetcomfort behoort ook tot het takenpakket van de gespecialiseerd voetverzorger.

Jong en oud, mobiele en minder mobiele mensen kunnen tot de door u verzorgende personen behoren, daarom wordt ook van u verwacht enige kennis te hebben van de anatomie van de voet en het onderbeen alsook iets van de biomechanica te kennen om te begrijpen hoe problemen t.h.v. de voet kunnen ontstaan.

De gespecialiseerde voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging maar is tevens een belangrijke schakel in het interdisciplinair samenwerken en verwijst in geval van medische of andere problemen naar andere specialisten zoals huisarts, dermatoloog, orthopedist/orthopedische chirurg, orthopedisch schoentechnieker of kinesitherapeut. Door samenwerking met andere disciplines stijgt naast het vertrouwd zijn met deze andere disciplines ook de kwaliteit van de verzorging .

Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim. Je kan onder meer je eigen zaak starten als zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger in hoofd- of bijberoep, werken in een groepspraktijk samen met huisartsen, voetverzorgers, kinesitherapeuten, podologen, werken in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, als vertegenwoordiger werken voor een gespecialiseerd bedrijf in voetverzorgingsproducten…

Doelgroep

Ben je verpleegkundige, paramedicus of kinesitherapeut en wil je als zelfstandige medisch pedicure/gespecialiseerd voetverzorger aan de slag gaan dan moet je zeker inschrijven!

Deze opleiding richt zich in eerste instantie tot al wie professioneel van start wil gaan met medische pedicure en podotherapie, ongeacht het werkveld (ziekenhuis, thuiszorg, onderwijsinstelling, woonzorgcentrum,... ) en niet tot schoonheidsspecialisten.

Er is geen specifieke vooropleiding vereist, wel worden de lessen gegeven op verpleegkundig niveau.

Indien men geen specifieke vooropleiding heeft (maar je bent wel heel erg geïnteresseerd in voetzorg en voetverzorging) dan vragen wij wel een geschreven motivatie vooraleer in te schrijven.

Programma en aanpak

Tijdens deze opleiding gaat naast een grondige theoretische onderbouw, veel aandacht naar handvaardigheid en praktijkgerichtheid. Alle basistechnieken worden aangeleerd en ingeoefend op medecursisten en modellen. Er worden tevens een externe praktijkoefensessie ingepland

Volgende thema’s komen uitgebreid aan bod:

• Palpatoire anatomie van de onderste ledematen;
• Wondzorg - Ontsmettingsmiddelen en verbanden in de voetzorg - Diabetesvoetwondzorg;
• Theorie van de voetzorg en mycosenzorg;
• Beroepsgeheim en aansprakelijkheid;
• Beheer van een zelfstandige activiteit als voetverzorger;
• Praktijk voetverzorging;
• Het maken van een afstudeeropdracht alsook een opdracht bij het volgen van het voetcongres.

Docenten

Onze lesgevers zijn gespecialiseerde podotherapeuten/voetverzorgers en verpleegkundigen met een jarenlange ervaring die je de technieken van het vak zullen bijbrengen.

Evaluatie

De evaluatie bestaat uit permanente praktijkevaluatie, een theoretisch examen en een schriftelijke opdracht die aan het werkveld van een pedicure gerelateerd is.

De eerste lesdag wordt de evaluatievorm uitgebreid toegelicht.

Getuigschrift

Het getuigschrift van ‘Gespecialiseerd voetverzorger’ wordt uitgereikt aan wie minstens 90% van de lessen bijwoonde én minimaal 50% heeft behaald voor het theorie-examen en de opdrachten.

Data en contacturen

30 woensdagavonden, start 4 oktober 2017, telkens van 18u15-21u15.
Een gedetailleerde lesplanning vindt u in bijlage.

Inschrijven en betalen

Het inschrijvingsgeld bedraagt 720 euro, inclusief koffiepauze. Het cursusmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld. De cursist moet, aanvullend op de kostprijs van de opleiding, wel zelf instaan voor de aankoop van een basispakket werkmateriaal. De prijs hiervan wordt geraamd op +/- 375 euro (zonder freestoestel).

Betaald educatief verlof

Indien de vorming erkend wordt, ontvang je per trimester een attest. Dit dien je zo snel mogelijk te bezorgen aan de personeelsdienst van je werkgever.

Meer info: www.werk.belgie.be.

KMO-portefeuille

KMO-ondernemingen kunnen gebruik maken van subsidiëring via de ondernemerschapsportefeuille voor KMO-bedrijven. Erkenningsnummer: DV.O100347. Meer info: www.agentschapondernemen.be.

Attestering

Wie de vorming volledig volgt en slaagt voor het examen, ontvangt het getuigschrift.

Meer informatie

Met al je vragen kun je terecht op gpv@odisee.be.

Ben je geïnteresseerd in deze opleiding en heb je nog vragen neem dan contact op met:
Ann Jaques
Coördinator permanente vormingen gezondheidszorg
ann.jaques@odisee.be
02-210 13 48

 

Bijlage(n)

download Lesdata academiejaar 2017-2018
download Brochure